Nieuws

Langstudeerboete jaar uitgesteld

Langstudeerboete jaar uitgesteld
Geplaatst op 19 april door TechBrain Redactie

Staatssecretaris Zijlstra schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de boete voor langstudeerders een jaar wordt uitgesteld. Het uitstel moet studenten een jaar de tijd geven om zich voor te bereiden op invoering van de maatregel, staat in de brief. Dit heeft direct effect voor 60.000 studenten, die komend jaar nog geen drieduizend euro boete hoeven te betalen.

 

 

Het Voorstel

Het kabinet wil studenten drieduizend euro extra collegegeld vragen als ze langer dan een jaar uitlopen in hun bachelor- of masteropleiding. Studenten en oppositie hebben veel kritiek op de maatregel, vooral omdat ook de huidige studenten het verhoogde collegegeld moeten betalen, terwijl ze daar in hun eerdere studiejaren geen rekening mee hadden kunnen houden.

 

Protest

Het protest tegen de langstudeerboete liep na aankondiging ervan direct hoog op. Eén van de belangrijkste redenen tot protest is het feit dat zelfontplooiing naast studeren met deze boete erg belemmerd wordt . Anthony Meyer zu Schlochtern, president van de senaat van het Delftsch Studenten Corps, heeft steun gezocht bij hoge gezaghebbers uit het bedrijfsleven en de politiek voor een protestbrief. De brief is door ruim zestig prominenten ondertekend.

 

De Protestbrief

De volledige protestbrief is hier te vinden. Hieronder is een deel van de brief weergegeven.

 ''Uniek aan het Hoger Onderwijs in Nederland, is dat studenten veel ruimte krijgen om zich te ontplooiien naast hun opleiding. Juist de combinatie van een goede studie, goed onderzoek en maatschappelijke vaardigheden die naast een studie opgedaan worden, maakt Nederlandse alumni internationaal gewild op de arbeidsmarkt.(…) Een kenniseconomie draait niet alleen om de kennis, maar ook om de vaardigheden die nodig zijn om kennis in de praktijk te brengen.(…) Het voorstel dat nu op tafel ligt belemmert de student in zijn ontplooiing, is desastreus voor de waardevolle studentencultuur en benadeelt grote groepen studenten onevenredig hard.''

 

Vervolg

De langstudeerboete wordt sowieso al een jaar uitgesteld. Echter nu is de vraag of het voorstel überhaupt nog ingevoerd gaat worden, of dat het hele plan voor de boete de prullenbak in kan. De oppositiepartijen D66, SP en SGP zijn blij met het uitstellen van de boete, want ''van uitstel komt afstel''. In het huidige minderheidskabinet is de inbreng van deze partijen hoog, dus of de langstudeerboete daadwerkelijk ingevoerd gaat worden is nog maar de vraag.