Nieuws

Olieprijs daalt 10% in één dag

Olieprijs daalt 10% in één dag
Geplaatst op 6 mei door TechBrain Redactie

 

De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie daalde op 5 mei met 10%. Hiermee lijkt een einde te komen aan de lange periode van stijging door de onrust in het Midden-Oosten. 

 

Oorzaak

Er was sprake van een optelsom van negatief nieuws, waardoor de vraag naar ruwe olie daalde. De industriële productiviteit leek wat af te nemen, want in Europa daalde het aantal fabrieksorders in Duitsland voor de maand maart onverwacht. Waar economen gepolst door persbureau Bloomberg hadden gerekend op een stijging van 0,4% op maandbasis, werd een afname van maar liefst 4% opgetekend. Ook steeg de koers van de dollar 2% ten opzichte van de euro waardoor de import voor de VS duurder werd.

 

Brent-olie

De prijs voor olie uit de Noordzee, Brent-olie, daalde mee met de Amerikaanse olie. Vorige maand stond de prijs voor een vat Brent-olie nog op een bedrag van 137 dollar, het hoogste niveau in 32 maanden. Echter in de avond van 5 mei was een vat nog maar 110 dollar waard. Dit was de grootste daling ooit in één dag voor Brent-olie. 

 

Benzine

Sinds de onrust in de Arabische wereld liep de olieprijs stevig op. Als gevolg daarvan ging de prijs van autobrandstoffen mee omhoog. In Nederland werd het record dat al sinds 2008 stond verbroken. Het nieuwe record staat nu op 1,697 euro per liter, een cent meer dan het record van juni 2008. De olieprijs beleefde deze week de sterkste daling sinds de week die eindigde op 4 juli 2010.